Een mooie ervaring rijker!

Als onderzoeker is er niets leuker dan om aan anderen te vertellen wat je allemaal wel en niet onderzocht hebt. Dit kan in een trein waar je na een congresbezoek plotseling in gesprek raakt met een medepassagier of natuurlijk bij het koffiezetapparaat met collega’s. Maar het leukste blijft toch wel om over je eigen onderzoekswerk te vertellen op een congres. Vaak zijn de congressen die ik bezoek kleinschalig en zijn de luisteraars naar mijn verhaal op een paar handen te tellen, maar vorige week donderdag was dit wel anders. Vorige week donderdag (9 november 2023) kreeg ik de kans om tijdens de DCRM (Dutch Congress of Rehabilitation Medicine) aan een volle zaal te vertellen over de inzet van personaliseerde zorgtechnologie in de medisch specialistische revalidatiezorg. Een zaal vol met revalidatieartsen, onderzoekers en een enkele patiënt.

Het was mijn collega Corien Nikamp die in het voorjaar mijn kantoor binnenkwam en vroeg of ik een keynote wilde verzorgen op de DCRM. Eigenlijk denk ik nooit lang na over dit soort vragen en daarom gaf ik gelijk bij haar aan dat ik dat wel wilde. Leuk, dacht ik nog! De hele zomer had ik mij voorgenomen om bezig te gaan met het voorbereiden van de presentatie. Er waren natuurlijk tal van andere dingen te doen, dus het voorbereiden van de presentatie werd steeds op de lange baan geschoven. Gelukkig lukt het mij wel om op sommige momenten wat op een papiertje te krabbelen en zo ontstond het verhaal. Eerst in mijn hoofd en daarna op papier, schematisch en vooral met de focus op de boodschap en de overgangen die ik wilde maken. Maar gelukkig het weekend voor het congres was het zover en was het me gelukt om mijn verhaal zichtbaar te maken in een PowerPoint presentatie van 36 slides. Na de presentatie meerdere keren in mijn hoofd geoefend te hebben tijdens mijn dagelijkse fietstocht naar en/of van werk, had ik er alle vertrouwen in! Om het nog even spannend te maken had ik mij de avond voor het congres nog de opdracht gegeven om een code woord mee te nemen in mijn presentatie. En ook dat is gelukt!

20231116 Stephanie (2)

Vaak vergeet je te genieten. Maar tijdens mijn keynote vorige week donderdag ben ik bewust even stilgevallen en heb ik om me heen gekeken om te genieten. Na meer dan 25 minuten gekletst te hebben over het belang om patiënten en zorgprofessionals mee te nemen tijdens het ontwikkel- en evaluatieproces van technologie en over welke alternatieven er zijn voor de standaard RCT (randomised controlled trial), was het mooi geweest! Ik kijk terug op een mooie ervaring en gezien het applaus en alle reacties na de tijd, heb ik ook een aantal aanwezigen kunnen inspireren en dat is altijd fijn!

Benieuwd naar de slides van mijn keynote? Stuur me een email en ik zal ze met je delen.

 

FOTO ERIC BRINKHORST

Stephanie Jansen-Kosterink

E-mail: s.jansen@rrd.nl

Tel.: 088 087 5717