In september, zijn mijn collega Kira Oberschmidt en ik samen naar Zwitserland gegaan om de “Mensch und Computer” (MuC) conferentie bij te wonen. Ik was erg enthousiast om weer naar een MuC conferentie te gaan - dit was de eerste conferentie waar ik ooit naartoe ging, en ik ben er een hele tijd niet geweest. Ik was benieuwd of ik mensen zou tegenkomen die ik nog kende van toen. Deze conferentieserie startte in 2001 en is volgens de website de grootste conferentieserie over mens-computer interactie in Europa. Het vindt meestal plaats in Duitsland (en de meeste sessies worden ook in het Duits gehouden), maar dit jaar vond het plaats in het prachtige Zwitserland, vlak naast het meer van Zürich.

20230911 MuC Lake Zurich

Kira en ik hebben allebei deelgenomen aan een workshop over participatory and socially responsible technology development. Het doel van de workshop was om te bespreken in hoeverre gebruikersparticipatie leidt tot maatschappelijk verantwoorde technologieontwikkeling. Omdat we altijd proberen mensen zoveel mogelijk te betrekken bij onze projecten, hebben we een position paper ingediend van twee projecten (Pharaon en RE-SAMPLE) waarin we hebben gereflecteerd op onze ervaringen met participatief ontwerp en actieonderzoek.

20230911 MuC KO presenting
20230911 MuC CG presenting

De workshop was erg inspirerend, omdat we andere onderzoekers hebben ontmoet die ook voor soortgelijke uitdagingen staan als wij (bijvoorbeeld veel mensen bij ons werk betrekken die ook representatief zijn voor de doelgroep als geheel). Tijdens de conferentie hadden geluk met het weer, zodat we van het prachtige uitzicht konden genieten terwijl we naar de presentaties luisterden. Dat maakte de treinreis van 11-13 uur ook weer goed 😊.

Christiane Grünloh

Christiane Grünloh

E-mail: c.grunloh@rrd.nl

Tel.: 088 087 5723