Zonder data blijven een hoop onderzoeksvragen onbeantwoord. Binnen mijn onderzoek proberen we meer inzicht te krijgen in het ontstaan van blessures tijdens het hardlopen. We weten dat vermoeidheid en de schokbelasting van iedere stap hierin grote rollen spelen, maar de exacte mechanismes zijn nog onduidelijk. Tegenwoordig zijn we in staat om met kleine sensoren veel inzicht te krijgen in het beweegpatroon. Door data te verzamelen van verschillende looptrainingen krijgen we meer inzicht in hoe groot de belasting is tijdens verschillende hardloopactiviteiten. Dit helpt ons beter te begrijpen hoe hardloopblessures ontstaan.

Hierom ben ik nu bezig met metingen. Leuk aan het uitvoeren van deze metingen is dat je echt in contact komt met hardlopers en ook hoort tegen welke problemen (en blessures) ze aanlopen. Daardoor wordt het ook weer direct duidelijk waarom je dit onderzoek doet. Omdat de metingen buiten plaatsvinden is het uitvoeren ook erg fijn om te doen vind ik. Mooi in de frisse buitenlucht een rondje lopen door de mooie herfstkleuren. Als het uitkomt loop ik ook nog wel eens een stukje mee.

Na een meting moet alle data nog verwerkt worden, eerst moeten de gegevens van de sensoren naar de laptop worden gezet en worden geanalyseerd. Om data te analyseren worden er algoritmes gemaakt die data van de sensoren omzet in nuttige informatie. Pas bij data van genoeg proefpersonen kunnen we wat zeggen over het verschil in belasting tijdens verschillende looptrainingen. Dus, wil jij hier aan mee doen? Ik ben nog op zoek naar proefpersonen. Neem gerust contact op bij interesse om mee te doen!

 

20231010 Bouke 2
Bouke Scheltinga

Bouke Scheltinga

E-mail: b.scheltinga@rrd.nl

Tel.: 088 087 5773