Afgelopen maand (maart 2024) stond voor mij in het kader van een review meeting in Florence van het Europese project Pharaon (gefinancierd door EU Horizon 2020, subsidieovereenkomst nr. 857188). Dit is een groot integratieproject waarbij we tientallen zorgtechnologieën integreren tot eindproducten die in verschillende landen geëvalueerd worden middels pilot-onderzoeken. Eén van de grote technische uitdagingen is om de 6 losse pilots, die elk slechts een deel van de technologieën gebruiken, samen te brengen tot één groot geheel, iets wat we binnen het project het “technische ecosysteem” noemen. Verschillende partijen hadden verschillende visies over wat wel en niet mogelijk en wenselijk is, en we hebben er lang over gedaan om tot een geschikte visie te komen waar iedereen zich in kon vinden. Ik heb de eer gehad om een technische coördinatierol op te pakken in dit project, om te helpen belangrijke knopen door te hakken. Ik heb in veel integratieprojecten meegedraaid, en de zo opgedane kennis kwam hier goed van pas. We hebben zelfs een coördinatierol gekregen in een vervolgproject.

Het technische deel van het project was ondertussen vertraagd, dus we hadden veel uit te leggen aan de reviewers. Maar dankzij de goede inzet van de technische partijen hebben we een goed verhaal kunnen presenteren, met een aantal technische demo’s. De reviewers stelden niet al te lastige vragen en gaven een positieve beoordeling.

bvs_pharaon1

Ik vond Florence een mooie stad en we hadden het geluk dat het mooi weer was. Maar we hadden, zoals meestal, weinig tijd om rond te kijken. De locatie was mooi, midden in de stad, met een binnentuin waar warme lunch werd geserveerd. Ook hebben we in de avonden nog kunnen genieten van de gezellige restaurants en terrasjes in de omgeving. Al met al een geslaagde bijeenkomst!

bvs_pharaon2
FOTO ERIC BRINKHORST

Boris van Schooten

E-mail: b.vanschooten@rrd.nl

Tel.: 088 087 5748