Geschreven door: Marian Hurmuz

Vorige week was de laatste RRD PhD verdediging van 2023 een feit! Martin Tenniglo heeft zijn proefschrift verdedigd, getiteld: “Stiff knee gait in stroke: Walking down the road of different treatment options”. Mensen die een beroerte (CVA) hebben gehad, kampen vaak met functionele gevolgen: cognitieve, emotionele, sensorische en motorische beperkingen. Deze functionele gevolgen leiden tot beperkingen in het dagelijks leven. Waarvan een veel voorkomend probleem de stiff knee gait is, wat wil zeggen: het hebben van een stijve knie bij het lopen. Veelal ontstaat dit probleem door abnormale activiteit van de rectus femoris tijdens de zwaaifase. Er zijn twee opties beschikbaar voor het beoordelen van deze abnormale activiteit. Maar zijn deze ook geschikt bij deze groep mensen? Daarnaast zijn er ook verschillende behandelopties om de stiff knee gait te verminderen. Maar hoe effectief zijn deze? Martin heeft zijn PhD gewijd aan dit onderwerp. Op donderdag 7 december (2023) heeft hij zijn proefschrift verdedigd. Wil je dit lezen? Klik dan hier.

 

Martins proefschrift omvat de volgende onderwerpen:

  • Het achterhalen van het effect van Motor Branch Block (MBB) of NeuroMuscular Block (NMB) van de rectus femoris op knie kinematica en functionele uitkomsten.
  • Het identificeren van de diagnostische waarde van de Duncan Ely test in het voorspellen van abnormale rectus femoris activiteit bij mensen na een beroerte die lopen met een stijve knie.
  • Het onderzoeken van het effect van functionele elektrostimulatie van de hamstrings bij mensen na een beroerte die lopen met een stijve knie.
  • Het onderzoeken van het effect van botuline toxine injectie in de rectus femoris bij mensen na een beroerte die lopen met een stijve knie.
  • Het onderzoeken van het effect van rectus femoris transfer bij mensen na een beroerte die lopen met een stijve knie.

 

Martin eindigt zijn proefschrift met 6 belangrijke boodschappen die hij wil delen met de kliniek en die toegepast kunnen worden in de klinische setting. Daarnaast geeft hij aan waar de focus moet liggen op toekomstig onderzoek met betrekking tot dit onderwerp.

We zijn erg trots op Martin en op zijn harde werk! Hij heeft met zijn onderzoeken veel betekend voor de wetenschap én de kliniek. De drie verschillende behandelopties die hij bestudeerd heeft, worden ook toegepast bij Roessingh, Centrum voor Revalidatie. Martin blijft als fysiotherapeut, gait specialist en als specialist in elektrische stimulatie zijn werk doorzetten. Hij werkt onder andere aan de ontwikkeling van een knie buigapparaat en aan het onderzoek naar het effect van een chemodenervatie in de vastii en rectus femoris. Wij wensen hem het allerbeste toe in zijn carrière!

 

20231207 Defence Martin (5)
20231207 Defence Martin (3)