Vorige week op 7 september, hebben wij, samen met familie, vrienden en (oud-)collega’s uit het werkveld afscheid genomen van prof. dr. Jaap Buurke.

Na meer dan 30 jaar bij RRD te hebben gewerkt, hebben we het pensioen ingeluid van Jaap Buurke. Jaap begon zijn loopbaan op 19 september 1983 als dienstweigeraar binnen Roessingh, centrum voor Revalidatie. Na afloop van zijn dienstweigeraar periode ging Jaap op 1 mei 1985 aan de slag als fysiotherapeut in het revalidatiecentrum. Twee jaar later, is Jaap zijn werkzaamheden gestart bij de afdeling Research & Innovatie voor 18 uur per week. Lange tijd heeft hij zijn loopbaan als fysiotherapeut gecombineerd met het werk als onderzoeker bij RRD.

In 2005 promoveerde Jaap op onderzoek naar het herstel van lopen na een beroerte. Dit onderzoek vormde een belangrijke basis voor de introductie van de neurorevalidatie-principes in Nederland en de start van succesvolle cursussen in gangbeeldanalyse die nog altijd door RRD en Roessingh, centrum voor Revalidatie verzorgd worden. Op 1 mei 2008 maakte Jaap de volledige overstap naar RRD en werd daar senior onderzoeker en had hij een brugfunctie met het revalidatiecentrum. Een jaar later werd hij clustermanager en is hij jarenlang leidinggevende geweest binnen RRD.

Jaap richtte zich in vele (inter)nationale onderzoeksprojecten op het verder ontwikkelen van de revalidatietechnologie en de bewegingsanalyse. Deze taken combineerde hij met een positie als hoogleraar aan de Universiteit Twente (UT) op het gebied van bewegingsanalyse en -technologie. Vanuit deze functie begeleidde hij vele onderzoekers in hun promotietraject. Naast zijn werk bij RRD en de UT was Jaap onder andere adjunct professor bij North Western University in Chicago, medisch wetenschappelijk directeur van IMDI SPRINT, bestuurslid van SMALLL en voorzitter van de Nederlands vereniging voor Neurorevalidatie “Keypoint”.

Jaap heeft zijn pensioen bij RRD ingeluid, maar hij zal het komende jaar nog wel betrokken blijven bij diverse cursussen gangbeeldanalyse.

20230912 afscheid Jaap (18)
20230912 afscheid Jaap (1)
20230912 afscheid Jaap (26)