Written by: Christiane Grünloh

 

We zijn erg enthousiast om aan te kondigen dat we samen met twee partners een nieuw project zijn gestart: Elitac Wearables (Utrecht, Nederland) en cereneo foundation (Vitznau, Zwitserland).

Wat is ons doel en waarom is het belangrijk?

Wereldwijd zijn er 80 miljoen mensen die een beroerte hebben overleefd en elk jaar krijgen 14 miljoen mensen een beroerte. Dit gaat vaak gepaard met bewegingsproblemen en gebrek aan vertrouwen in balans. Deze punten worden tijdens de revalidatie aangepakt. Wij willen deze revalidatie en de overgang van klinische revalidatie naar thuis ondersteunen door een hulpmiddel te ontwikkelen die haptische feedback (bijv. trillingen) tijdens het lopen geeft aan de persoon die een beroerte heeft gehad. Deze feedback zal hun loop- en balansvertrouwen verbeteren, zowel tijdens als na de revalidatie. We willen mensen met een beroerte helpen om zelfverzekerd en actief te blijven, ook na hun ontslag uit de klinische revalidatie.

 

Hoe doen we dit?

Zoals altijd bij RRD staan de mensen centraal bij alles wat we doen. Mensen die een beroerte hebben gehad zijn de experts als het gaat om leven met de gevolgen van een beroerte. Het hulpmiddel moet passen bij wat die mensen nodig hebben, wat voor hen werkt en wat niet werkt. Daarom zullen we zowel in Nederland als in Zwitserland (door onze partner cereneo) workshops en interviews houden met mensen die een beroerte hebben gehad. Daarnaast zullen we ook zorgprofessionals interviewen om ervoor te zorgen dat STRIDER goed aansluit bij hun werkwijze en de patiëntenreis, van revalidatiecentrum naar huis. De technologie zal in iteraties worden ontwikkeld en we zullen de eerste versies ook testen met de personen die een beroerte hebben gehad. Door dit te doen leren wij het goed is ontwikkeld en wat er nog verbeterd moet worden. Aan het eind zullen we een onderzoek uitvoeren om aan te tonen dat STRIDER inderdaad het vertrouwen in lopen en balans verbetert.

 

Waar zijn we in het project?

Het project heeft een looptijd van 2 jaar en we zijn ongeveer 2 maanden geleden begonnen, begin mei 2023. Op dit moment voeren we de eerste workshops uit met mensen die een beroerte hebben gehad in Nederland en Zwitserland. Er zullen meer workshops volgen en in de zomer zullen we interviews houden met mensen met een beroerte en zorgprofessionals.

Heb jij een beroerte gehad en ben je geïnteresseerd in dit project? Of omdat je geïnformeerd wilt worden of omdat je geïnterviewd wil worden? Je kunt altijd contact met ons opnemen!

Tijdlijn onderzoeken strider project - 20230718 Dutch
Christiane Gr├╝nloh

Christiane Grünloh

E-mail: c.grunloh@rrd.nl

Tel.: 088 087 5723

FOTO ERIC BRINKHORST

Marian Hurmuz

E-mail: m.hurmuz@rrd.nl

Tel.: 088 087 5771