Geschreven door: Lena Brandl

Meer dan 40 workshops, 30 posterpresentaties en 50 exposanten uit het bedrijfsleven, de wetenschap en netwerken die zich inzetten voor gezond ouder worden maakten deel uit van de Ageing Well Week 2022. De Ageing Well Week vond dit jaar plaats in Gdańsk, Polen. Gdańsk is een bruisende stad met een rijke geschiedenis, waaronder haar sleutelrol in de solidariteits- en verzetsbewegingen. Het is dan ook niet meer dan normaal dat de stad open stond om de Ageing Well Week 2022 te organiseren, aldus de burgemeester, Aleksandra Dulkiewicz. De uitdagingen die een snel vergrijzende wereldbevolking met zich meebrengt, kunnen alleen worden aangegaan door een verenigde en solidaire gemeenschap.

20221101 AAL week 2022 (3)

De volgende stap: technologie voor gezond ouder worden in handen van gebruikers brengen


Na 14 jaar praktijkgericht onderzoek naar gezondheidstechnologieën voor de vergrijzende wereldbevolking, was het belangrijkste onderwerp van deze laatste editie van de Ageing Well Week de overgang van technologie bij de ontwikkelaars naar de markt. Anders gezegd, hoe kunnen we ervoor zorgen dat gezondheidstechnologieën in handen komen van degenen voor wie ze zijn ontwikkeld: de vergrijzende bevolking?

Omdat deze vraag RRD nauw aan het hart ligt, hebben wij ons aangesloten bij het evenement en de lopende discussies over gezond ouder worden. RRD presenteerde twee posters over ons werk in het AAL-project LEAVES (projectnummer AAL-2019-6-168-CP). Binnen het LEAVES-project heeft RRD samen met 8 partners een eHealth toepassing ontwikkeld om ouderen te ondersteunen bij het verwerken van het verlies van hun partner:

  • In de eerste poster liet Stephanie Jansen-Kosterink de eerste resultaten zien over hoe de LEAVES toepassing geaccepteerd wordt onder de eindgebruikers en wat de mogelijke gezondheidseffecten kunnen zijn.
  • In de tweede poster vertelde Lena Brandl over het gebruik en de waardering van ouderen voor een monitoringsysteem met als doel om gebruikers van LEAVES te leiden naar offline behandeling (in het geval van verslechtering van hun situatie terwijl ze met de online rouwdienst werken).
20221101 AAL week 2022 (1)
20221101 AAL week 2022 (2)

Ons werk werd met interesse en enthousiasme ontvangen omdat het aandacht schenkt aan een veelvoorkomend, maar helaas grotendeels niet erkend aspect van het gezond ouder worden: het verwerken van het verlies van dierbaren.

Geïnteresseerd in de posters die RRD op de Ageing Well Week 2022 heeft gepresenteerd?
De poster over technologieacceptatie en mogelijke gezondheidseffecten van LEAVES vindt u hier. De poster over het gebruik en de waardering van een monitoringsysteem door ouderen vindt u hier. Beide posters zijn in het Engels.

Hebt u ideeën over hoe we als gemeenschap van ontwikkelaars van gezondheidstechnologieën de uitdagingen van de vergrijzende wereldbevolking op kunnen lossen? We staan altijd open voor discussies en samenwerkingen om gezond ouder worden binnen ieders bereik te brengen!

Lena Brandl

Lena Brandl

E-mail: l.brandl@rrd.nl

Tel.: 088 087 5768