Revalidatietechnologie tijdens het Weekend van de Wetenschap

.

Tijdens het weekend van 5 en 6 oktober kunnen kinderen op meerdere plekken in Nederland kennismaken met wetenschap en onderzoek. Een van de locaties was de Saxion Hogeschool in Enschede, waar Roessingh Research & Development (RRD) ook vertegenwoordigd was. Hier liet RRD verschillende toepassingen van technologie in de zorg zien. Collega’s Harm op den Akker, Chris Baten, Tessa Beinema en Roos Bulthuis hadden drie demo’s meegebracht om kinderen en hun ouders kennis te laten maken met het onderzoek dat bij RRD wordt gedaan.

Een van deze onderzoeken richt zich op kinderen met motorische leerproblemen. Deze kinderen hebben bijvoorbeeld moeite met fietsen en komen naar Roessingh om alle benodigde vaardigheden te leren. Om de stap van de kliniek naar fietsen in de praktijk minder groot te maken, ontwikkelt RRD in samenwerking met Twinsense 360 een virtuele fietstrainer.
Bezoekers konden tijdens het weekend van de wetenschap deze fietstrainer uitproberen en op een echte fiets door een virtuele omgeving rijden, door een Virtual Reality bril op te zetten. Meer dan vijftig kinderen hebben dit kunnen proberen en na afloop waren er veel blije en verraste gezichten. Voor sommige kinderen was het nog best spannend om in Virtual Reality te zijn, maar ook zij hadden een mooie ervaring.
Naast de virtuele fietstrainer was er ook een kleine demonstratie van onze virtual coaches die binnen het Council of Coaches project worden ontwikkeld en konden kinderen een spelletje Snake doen met een activiteitensensor. Door het bewegen van de sensor kon het spel bestuurd worden. Hiervoor was enige handigheid vereist.

Het Weekend van de Wetenschap wordt elk jaar in het eerste weekend van oktober georganiseerd en is bedoeld voor kinderen die op de basisschool zitten en hun ouders. RRD werkt graag mee aan dit initiatief om kinderen enthousiast te maken over wetenschap en ze te laten ervaren hoe technologie kan bijdragen aan de gezondheidszorg.
.