Ervaringen met de Proeftuin Robotica: het verhaal van Gable Systems

Als je start met het testen van een product, kun je niet verwachten dat het in één keer goed is. Toch kwamen de mannen van de startup Gable Systems aardig in de buurt in de Proeftuin Robotica. De eerste gebruiksvriendelijkheidstest van hun mobiele app leverde een beoordeling ‘bovengemiddeld’ op. “Daar stonden we wel even van te kijken!” vertelt medeoprichter Sebastiaan Behrens. “Je kunt wel iets ontwikkelen vanachter je computer, maar dan is het maar de vraag hoe het wordt ontvangen. We kregen een mooie bevestiging dat we goed bezig zijn. Met de hulp van Roessingh Research and Development konden we in de Proeftuin Robotica toewerken naar een score ‘goed’ en zijn we nu klaar voor de volgende stap.”

Sebastiaan Behrens en Carsten Voort zijn nog niet lang bezig met hun bedrijf Gable Systems. Ze ontwikkelen een robot die mensen opnieuw leert lopen na een orthopedische of neurologische aandoening, zoals een beroerte. In een eerder innovatieproject werkten ze aan marktonderzoek en het bouwen van een prototype, en in de Proeftuin Robotica van Academy Het Dorp konden ze het product voor het eerst testen. “Dat ging alleen niet helemaal als gepland”, vertelt Sebastiaan. “Het liefst wilden we de robot testen met patiënten, maar dat kon door de pandemie niet. Gelukkig zagen we wel mogelijkheden om de bediening van de robot te testen. Daarvoor hadden we een app ontwikkeld, en in de proeftuin konden we de gebruiksvriendelijkheid van die app toetsen.”

Leren van de experts
In de proeftuin kwamen Sebastiaan en Carsten een oude bekende tegen. Sebastiaan: “We hadden al eerder met Roessingh Research and Development gewerkt, een ervaren partij voor innovaties in de revalidatie. Toen we zagen dat zij ook aan de Proeftuin Robotica meewerkten, wilden we weer graag met hen werken. Heel fijn om een ervaren partner te hebben die je aan de hand neemt! Want je loopt tegen allemaal nieuwe zaken aan. Hoe schrijf je bijvoorbeeld een goed testprotocol voor een gebruiksvriendelijkheidsstudie? Daar hadden we geen idee van. Nu hoefden we niet het wiel opnieuw uit te vinden, maar konden we leren van de experts. Roessingh heeft ons perfect door de processen heen geleid. Dat scheelde ons niet alleen veel tijd, we wisten zo ook zeker dat alles in één keer goed ging.”

Testpersonen en mankracht: alles was al geregeld
En toen was het tijd voor het daadwerkelijke testen. Normaal loop je dan als productontwikkelaar aan tegen de vraag: hoe vind ik testpersonen? “Daar hoefden we nu niet over na te denken, die contacten waren allemaal al gelegd”, vertelt Sebastiaan. En ook de mankracht was al geregeld. Het testen zelf vond namelijk plaats met hulp van studenten van de Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN). Omdat Roessingh ook ervaring had met het begeleiden van studenten, hadden Sebastiaan en Carsten hier amper omkijken naar. “Natuurlijk hadden we wel van tevoren input gegeven. De studenten gingen op pad met in hun achterhoofd precies wat wij te weten wilden komen. Wat vonden de testpersonen bijvoorbeeld van het design? En sprak de bediening voor zich of was het eigenlijk best lastig?”

Twee flinke ontwikkelslagen
Ongeveer twintig fysiotherapeuten en andere proefpersonen kregen vervolgens een bezoekje van de studenten. Bij het testen konden ze gewoon op anderhalve meter afstand blijven, dus dat was geen probleem. “Zoals gezegd was de eerste reactie veel positiever dan we hadden verwacht. De testpersonen vonden de app meteen al relatief duidelijk, aansprekend en gemakkelijk te gebruiken. Maar we haalden natuurlijk ook verbeterpunten op waarmee we aan de slag konden. Uiteindelijk konden we zelfs nog een tweede testtraject doen om de app verder te verbeteren. De proeftuin heeft ons dus twee flinke ontwikkelslagen opgeleverd”, vertelt Sebastiaan tevreden.

Mooie basis gelegd
Het testen van de robot met patiënten is uiteraard de volgende stap, zodra de situatie het weer toelaat qua corona. Ook daarvoor liggen de protocollen al klaar en staat alles al in de steigers. “Heel fijn dat we nu in elk geval al veel grondwerk konden doen. Er is door alle partijen goed meegedacht om het testen van de app mogelijk te maken. Dat het onder deze omstandigheden zo’n succes was, belooft veel voor als de situatie straks weer normaal is. Wij hebben nu in elk geval een mooie basis gelegd en nuttige ervaring opgedaan als het gaat om het testproces. We zijn echt een stap verder en kunnen ons nu richten op de volgende fase van onze ontwikkeling.”

De investering absoluut waard
Gable Systems is dus erg blij met hun deelname, maar Sebastiaan vertelt in alle eerlijkheid: “De eigen bijdrage die werd gevraagd voor deelname aan de proeftuin was voor ons een flink bedrag. We hoopten maar dat het daadwerkelijk iets zou opleveren. Nu kunnen we echt zeggen: het was het waard. Alleen al het netwerk van partijen in de proeftuin om mee samen te werken is enorm waardevol! Een ervaren partner die met je meedenkt en die het klappen van de zweep kent, daar heb je zeker als startup heel veel aan. De combinatie met de mankracht van de studenten was voor ons ook perfect. Heel mooi dat Academy Het Dorp de kar verder gaat trekken nu de pilotperiode van de proeftuin is afgelopen. Ze zien ons zeker terug.”

In de Proeftuin Robotica kunnen bedrijven samen met cliënten en zorgprofessionals robotica-oplossingen toetsen in een realistische zorg- of woonomgeving. Dit kan in verschillende stadia van de ontwikkeling plaatsvinden. De laagdrempelige manier van testen met de eindgebruiker en de inzichten die dit oplevert, zorgen ervoor dat de robotica beter bij de behoeften van de eindgebruiker passen. Proeftuin Robotica is mede mogelijk gemaakt door subsidieverstrekker OP Oost en het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

Lees meer over de Proeftuin Robotica

Lees meer over Gable Systems

www.academyhetdorp.nl