Virtuele rouwdienst voor ouderen moet broodnodige zorg gaan bieden

 

Persbericht

Datum: 2 juni 2020

Virtuele rouwdienst voor ouderen moet broodnodige zorg gaan bieden

Drie Nederlandse partijen: Roessingh Research and Development, het Nationaal Ouderenfonds en coöperatie DELA ontwikkelen een online dienst met een virtuele agent die ouderen helpt met rouwen na het overlijden van hun partner.

LEAVES

Veel ouderen krijgen te maken met het verlies van hun partner. Uit onderzoek blijkt dat vijfentwintig procent van de rouwenden moeite heeft om met dit verlies om te gaan. De samenwerkende kennispartners bieden graag hulp. Daarom werken zij aan LEAVES, een virtuele agent die een rouwhulpprogramma aanbiedt dat afkomstig is uit Zwitserland. De rouwende oudere volgt dit programma en krijgt gepaste ondersteuning. Wanneer er sprake is van mentale en fysieke problemen, dan kan er via de LEAVES service offline psychologische bijstand worden ingeschakeld.

 

Uitdaging ouder worden

LEAVES is een project binnen het Europese Active and Assisted Living (AAL) programma. Projecten in het kader van dit programma richten zich op het ontwikkelen van producten en diensten die mensen helpen om beter om te gaan met de uitdagingen van het ouder worden. In het LEAVES project neemt Roessingh Research and Development de rol van projectleider en technisch ontwikkelaar op zich. Het Nationaal Ouderenfonds vertegenwoordigt ouderen en geeft de doelgroep van rouwende ouderen, die een partner hebben verloren, een stem gedurende het gehele ontwikkelingsproces om zo tot een product te komen dat perfect op hen is afgestemd.

 

DELA gelooft in een waardig afscheid voor iedereen. Hulp bieden aan nabestaanden om na het verlies de draad van het leven weer op te pakken, is een logische aanvulling. Daarom werkt DELA mee aan de ontwikkeling van LEAVES en gaat de mogelijkheden voor exploitatie verkennen.  “Naast de praktische ondersteuning na overlijden willen wij nabestaanden ook emotioneel iets bieden. Met de innovatieve dienst LEAVES gaan wij onze dienstverlening verder verbreden,” vertelt innovatiemanager Sanne Geurtsen van DELA.

 

Internationaal

Het project heeft een totale omvang van 2,5 miljoen euro, duurt 36 maanden en is een samenwerking tussen de Nederlandse partners en partners uit Zwitserland en Portugal. Het consortium bestaat uit technische ontwikkelaars, ouderenorganisaties, psychologen en psychiaters en een ontwerpbureau. Naast ontwikkeling van de technologie zal het project ook de service implementeren in Nederland, Zwitserland en Portugal en evalueren op klinische uitkomsten en maatschappelijke return on investment.

 

COVID-19

Door het COVID-19 virus is de meerwaarde van eHealth toepassingen snel duidelijk geworden. Dit betekent dat in de toekomst deze diensten ook een belangrijke rol zullen spelen in het zorgaanbod. LEAVES is een voorbeeld van een slimme zorgoplossing die het mogelijk maakt om in de eigen woonsituatie te werken aan de mentale gezondheid, terwijl opvolging beschikbaar is (in de vorm van direct, menselijk contact), mocht dit nodig zijn.

 

————————————————————————————————————————————-

Voor de redactie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Lex van Velsen, onderzoeker RRD,

tel. 088 087 57 54.

Over Roessingh Research and Development

Roessingh Research and Development (RRD) is een groot wetenschappelijk onderzoeksinstituut, gericht op revalidatietechnologie en eHealth. RRD werkt nauw samen met Roessingh, Centrum voor Revalidatie en de Universiteit Twente op het gebied van revalidatietechnologie en eHealth, maar ook met (internationale) partners.

Meer informatie: www.rrd.nl

Over coöperatie DELA

Circa 170 vestigingen, 2.000 medewerkers, 44.500 uitvaarten per jaar en 4 miljoen verzekerden maken coöperatie Draagt Elkanders Lasten (DELA) marktleider in de Benelux. DELA helpt mensen al meer dan 80 jaar met een begrafenis of crematie, repatriëring, nabestaandenzorg en financiële diensten op deze terreinen, tegen een eerlijke prijs. Het is de ambitie van coöperatie DELA dat haar leden en hun nabestaanden de toekomst zo zorgeloos mogelijk tegemoet kunnen zien. Het DELA Innovatie Lab verkent en ontwikkelt nieuwe producten en diensten daartoe.

Meer informatie: www.dela.nl/innovatie

Over het Nationaal Ouderenfonds

Het Nationaal Ouderenfonds is een landelijk goed doel. Het zet zich samen met bedrijven en instanties, overheden, donateurs, ambassadeurs, vrijwilligers en medewerkers in voor de samenleving waarin iedere oudere zijn of haar leven leidt zoals hij of zij dat wenst. Onze activiteiten zijn uitnodigend, laagdrempelig en altijd gericht op ontmoeting. Zo helpen wij ouderen in beweging te komen en sociaal actief te blijven. Want: ouder worden doe je samen!

Meer informatie: www.ouderenfonds.nl