Niet alleen de positie van RRD tussen de universiteit en het behandelcentrum, maar ook onze aanpak is uniek. Met ons multidisciplinaire team, variërend van revalidatieartsen en psychologen tot ingenieurs en programmeurs, hebben we relevante kennis en ervaring voor de hele keten: van het inventariseren van gebruikerseisen en het ontwikkelen en testen van prototypes bij patiëntengroepen, tot aan het implementeren en evalueren van de technologie in daadwerkelijke behandelsituaties.
Ontwerp en implementatie
Gebruikers in de volle breedte staan centraal in ons ontwerpproces. Daarnaast ontwerpen we niet alleen een product of dienst, maar ook het gehele zorgmodel daaromheen. We brengen in kaart welke rol de technologie kan spelen, ontwikkelen het business model en maken een implementatieplan. In een vroeg stadium inventariseren we wie in het proces welke rol speelt, en welke belangen deze partijen hebben. Met al deze mensen gaan we in gesprek om hun wensen op het terrein van zorg te matchen met de beschikbare technologie. Zo vergroten we de kans dat een nieuwe, bewezen effectieve technologie ook daadwerkelijk door de behandelaar gebruikt wordt en de patiënt bereikt. En leveren we niet alleen een gebruiksklare en wetenschappelijk bewezen technologie af, maar ook zorgprotocollen voor zorgprofessionals, patiënten, of mantelzorgers.
Evaluatie
Techniek die nog niet af is, kunnen we met patiënten op gebruiksgemak en acceptatie testen om het product te verbeteren. We onderzoeken bijvoorbeeld of het product gemakkelijk en prettig te gebruiken is en of het veilig is. Op basis van deze bevindingen geven we een herontwerpadvies.
Daarnaast doen we effectstudies. Als een techniek uitontwikkeld is, meten we in de praktijk of de techniek en het bijbehorende zorgprotocol minstens even goed zijn als huidige beschikbare behandelingen.
Een belangrijke focus ligt daarnaast op adoptie: Hoe zorg je ervoor dat mensen een nieuwe dienst ook echt gaan gebruiken? Welke knelpunten en barrières spelen een rol? En is niet alleen de manager, maar ook de behandelaar op de werkvloer enthousiast?
Projecten
ARMED4STROKE
Na een beroerte is het belangrijk dat patiënten goed revalideren en oefenen. Maar hoe zorgen we ervoor dat revalidanten voldoende oefenen? Met die vraag gaan onderzoekers van Roessingh Research and Development en Reade aan de slag in het ARMED4STROKE onderzoek. ARMED4STROKE staat voor Allied Rehabilitation of caregiver MEDiated Exercises for Stroke. Het onderzoek is in september 2019 gestart binnen Reade, Centrum voor Revalidatie en Reumatologie (Amsterdam) en Roessingh, Centrum voor Revalidatie (Enschede).
PHArA-ON
PHArA-ON heeft als doel om geïntegreerde technologie-platforms in de ouderenzorg aan te bieden. Daarbij worden bestaande technologieën aan elkaar gekoppeld en aangepast aan de behoeftes van de gebruikers. Zo kunnen de zorg en kwaliteit van leven voor de ouderen verbeterd worden. In het project wordt gebruik gemaakt van action research, de oplossingen worden samen met diverse stakeholders ontwikkelt, geïmplementeerd en getoetst. De Nederlandse pilot richt zich voornamelijk op het verminderen van eenzaamheid, het bevorderen van een gezonder eetpatroon en het verhogen van beweging en activiteit. RRD coördineert de uitvoering en evaluatie van de verschillende pilots.
SALSA – Support een Actieve Leefstijl voor Senioren
Binnen SALSA wordt een dienst ontwikkeld om ouderen (55+) te ondersteunen met gezond ouder worden. SALSA ondersteunt het opzetten en behouden van een actieve levensstijl, door het aanbieden van lichamelijke oefeningen, informatie en mogelijkheden om activiteiten te plannen.
FRAIL – online service voor behandeling kwetsbare ouderen
Deze service bestaat uit een online game met fysieke training, screenings-mogelijkheden en diensten om het sociale leven van eenzame ouderen te verrijken. Daarbij worden domotica, wearables en klinische informatie-systemen gekoppeld, waardoor er legio mogelijkheden zijn voor big data analyse en intensieve follow-up.
Back-UP – Ondersteuning behandeling nek- en lage rugpijn
Het doel van het Back-UP project (Horizon 2020) is om een voorspellend model te creëren ter ondersteuning van effectieve en efficiënte behandeling van nek- en lage rugpijn, gebaseerd op een digitale weergave van multidimensionale klinische informatie en automatische beoordeling van mogelijke interventies.
Neem contact op
Gerdienke is bewegingswetenschapper met een PhD in de evaluatie van robotische systemen voor revalidatie van de arm na een beroerte. Als senior onderzoeker leidt ze momenteel het onderzoeksthema over therapeutische revalidatietechnologie (Active Therapeutic Devices), waaronder begeleiding van 4 PhD kandidaten. Ze coördineert en begeleidt meerdere Europese en nationale projecten, met name gericht op klinische evaluatie, in uitgebreide samenwerking met zorgorganisaties, technische universiteiten en bedrijven. Haar onderzoek richt zich op het toepassen van technologie ter verbetering van arm en hand functie in de klinische praktijk of thuis, het evalueren van de invloed hiervan op het fysiek functioneren en het begrijpen van de betreffende neurologische en biomechanische werkingsprincipes.
Publicaties:
Nijenhuis SM, Prange-Lasonder GB, Stienen AHA, Rietman JS, Buurke JH (2017). Effects of training with a passive hand orthosis and games at home in chronic stroke: a pilot randomised controlled trial. Clinical Rehabilitation, 31(2), 207-216. https://doi.org/10.1177/0269215516629722 Radder B, Prange-Lasonder GB, Kottink AIR, Gaasbeek L, Holmberg J, Meyer T, Melendez-Calderon A, Ingvast J, Buurke JH, Rietman JS (2016). A wearable soft-robotic glove enables hand support in ADL and rehabilitation: a feasibility study on the assistive functionality. Journal of Rehabilitation and Assistive Technologies Engineering, 3(0), 1-8. https://doi.org/10.1177/2055668316670553 Krabben T, Prange GB, Kobus HJ, Rietman JS, Buurke JH (2016). Application of the Teager Kaiser Energy Operator in an autonomous burst detector to create onset and offset profiles of forearm muscles during reach-to-grasp movements. Acta of Bioengineering and Biomechanics, 18(4), 135-144. https://doi.org/10.5277/ABB-00471-2015-02 Prange GB, Kottink AIR, Buurke JH, Eckhardt MMEM, van Keulen-Rouweler BJ, Ribbers G, Rietman JS (2015). The effect of arm support combined with rehabilitation games on upper extremity function in sub-acute stroke: a randomized controlled trial. Neurorehabilitation and Neural Repair, 29(2), 174-182. https://doi.org/10.1177/1545968314535985 Kottink AIR, Prange GB, Krabben T, Rietman JS, Buurke JH (2014). Gaming and conventional exercises for improvement of arm function after stroke: a randomized controlled pilot study. Games for Health Journal, 3(3), 184-191. https://doi.org/10.1089/g4h.2014.0026
Lex is coördinator van het cluster eHealth binnen Roessingh Research and Development. Daarnaast heeft hij een onderzoekslijn op het gebied van requirements engineering voor telemedicine diensten. Zijn expertises zijn gebruikersgericht ontwerpen, requirements engineering, informatie-ontwerp, personalisering en het ontwerpen voor privacy en vertrouwen. Voordat Lex bij RRD werkte rondde hij een promotie af binnen de technische communicatie en werkte hij als post-doc onderzoeker bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en het Milieu.
Lex coördineert meerdere Europese en nationale projecten op het gebied van telemedicine, gericht op bijvoorbeeld kwetsbare ouderen, usability testing van eHealth technologie of gebruikersgericht ontwerpen. Hierbij is zijn insteek dat zorginnovatie meer behelst dan het ontwerpen van alleen de technologie zelf, maar eerder een procesinnovatie is waar technologie onderdeel van uitmaakt. Ook begeleidt hij promovendi (in samenwerking met onder andere de Universiteit Twente, Wageningen University en Chalmers University of Technology) en Master studenten. Lex is associate editor voor het internationale tijdschrift BMC Medical Informatics and Decision Making.
Publicaties:
van Velsen LS, Tabak M, Hermens HJ (2017). Measuring patient trust in telemedicine services: development of a survey instrument and its validation for an anticoagulation web-service. International Journal of Medical Informatics, 97, 52-58. https://doi.org/10.1016/j.ijmedinf.2016.09.009
van Velsen LS, Wildevuur S, Flierman I, van Schooten BW, Tabak M, Hermens HJ (2015). Trust in telemedicine portals for rehabilitation care: an exploratory focus group study with patients and healthcare professionals. BMC Medical Informatics and Decision Making, 16(11). https://doi.org/10.1186/s12911-016-0250-2
van Velsen LS, Illario M, Jansen-Kosterink SM, Crola C, Di Somma C, Colao A, Vollenbroek-Hutten MMR (2015). A community-based, technology-supported health service for detecting and preventing frailty among older adults: a participatory design development process. Journal of Aging Research, Article ID 216084, 1-9. https://doi.org/10.1155/2015/216084
van Velsen LS, Wentzel J, van Gemert-Pijnen JEWC (2013). Designing eHealth that Matters via a Multidisciplinary Requirements Development Approach. JMIR Research Protocols, 2(1), e21. https://doi.org/10.2196/resprot.2547
van Velsen LS, Beaujean D, van Gemert-Pijnen JEWC (2013). Why mobile health app overload drives us crazy, and how to restore the sanity. BMC Medical Informatics and Decision Making, 13(23). https://doi.org/10.1186/1472-6947-13-23
Link naar Personal website
Link naar ORCID profile
Sinds 2008 werkt Stephanie (bewegingswetenschapper) bij RRD. Haar werkzaamheden richten zich vooral op de klinische en sociale evaluatie van eHealth diensten in de dagelijkse zorgpraktijk. Eind 2014 verdedigde zij met succes haar proefschrift: “De toegevoegde waarde van telemedicine service voor fysieke revalidatie”. Ze werkt / werkte binnen verschillende Europese en nationale projecten, waaronder MyoTel, CLEAR, PLAYMANCER, Conditie Coach, NavMem, PERSSILAA, eWall, Langgezond.nl, GOAL en Back-Up. In 2015 behaalde Stephanie haar GCP-WMO-examen (BROK-registratie) en zij is lid van de CMO Arnhem – Nijmegen.
Publicaties:
Jansen-Kosterink SM, van Velsen LS, Frazer S, Dekker-van Weering MGH, O’Caoimh R, Vollenbroek-Hutten MMR (2019). Identification of community-dwelling older adults at risk of frailty using the PERSSILAA screening pathway: a methodological guide and results of a large-scale deployment in the Netherlands. BMC Public Health, 19(1), 504. https://doi.org/10.1186/s12889-019-6876-0
Jansen-Kosterink SM, Dekker-van Weering M, van Velsen L (2019). Patient acceptance of a telemedicine service for rehabilitation care: a focus group study. International Journal of Medical Informatics, 125, 22-29. https://doi.org/10.1016/j.ijmedinf.2019.01.011
Jansen-Kosterink SM, Vollenbroek-Hutten MMR, Hermens HJ (2016). A renewed framework for the evaluation of telemedicine. The Eighth International Conference on eHealth, Telemedicine, and Social Medicine: eTELEMED, Venice, Italy, 57-62.
Jansen-Kosterink SM, Huis in ’t Veld MHA, Wever D, Hermens HJ, Vollenbroek-Hutten MMR (2015). Introducing remote physical rehabilitation for patients with chronic disorders by means of telemedicine. Health and Technology, 5(2), 83-90. https://doi.org/10.1007/s12553-015-0111-5
Jansen-Kosterink SM, Huis in ’t Veld MHA, Schönauer C, Kaufmann H, Hermens HJ, Vollenbroek-Hutten MMR (2013). A serious exergame for patients suffering from chronic musculoskeletal back and neck pain: a pilot study. Games for Health Journal, 2(5), 299-307. https://doi.org/10.1089/g4h.2013.0043