Met behulp van sensoren kunnen we uiteenlopende gegevens over een persoon verzamelen. Denk bijvoorbeeld aan sensoren die meten hoeveel patiënten in hun dagelijkse leven bewegen, maar ook aan een bloeddrukmeter, zuurstofsaturatiemeter of GPS-trackers.
Van gegevens naar informatie
De grote uitdaging is om van alle gegevens die zulke sensoren verzamelen nuttige informatie te maken die je kunt gebruiken om mensen te monitoren, te coachen of een arts te alarmeren als het nodig is. Daarvoor heb je slimme beslisondersteuning nodig, die de gegevens analyseert en actie onderneemt als er iets afwijkends of ongewenst gebeurt.
Grote variëteit aan toepassingen
We combineren al onze kennis en ervaring in gebruiksvriendelijke, wetenschappelijk bewezen effectieve en klinisch relevante monitorings- en coachingssystemen voor een breed scala aan doelgroepen. Zo implementeren we niet alleen nieuwe sensoren, maar ook state-of-the-art gedragsmodellen om effectieve coaching te kunnen geven. Toepassingen waar we aan werken variëren van een coachingsapp om nek- en schouderklachten te helpen voorkomen tot een systeem dat detecteert of mensen met beginnende dementie afwijkend gedrag vertonen.
Onderzoek naar coaching
Wij onderzoeken onder andere op welke domeinen specifieke doelgroepen advies willen krijgen en hoe we mensen langere tijd gemotiveerd kunnen houden om een coachingssysteem te blijven gebruiken en uiteindelijk hun gedrag te veranderen. Daarnaast richten we ons op langere-termijnonderzoek naar de technische mogelijkheden van de toekomst. Kunnen we bijvoorbeeld zelflerende virtuele coaches maken die op dezelfde manier reageren als een menselijke begeleider?
Doelgroepen
Dit type onderzoek is bij RRD begonnen met chronische pijnpatiënten, maar inmiddels uitgebreid naar de ziektebeelden COPD, hartfalen, kanker, beginnende dementie en naar ouderen in het algemeen.
Projecten
LEAVES: Online dienst om ouderen te helpen na het verlies van hun partner
Het overkomt veel ouderen: het verlies van een partner. Waar veel ouderen goed om kunnen gaan met dit verlies, is er ook een groep die hier meer moeite mee heeft. Dit kan leiden tot verlengde rouw, wat op haar beurt weer tot gezondheidsproblemen als slechte slaap, hart- en vaat problemen of depressie kunnen leiden. In het LEAVES project zal een online service worden ontwikkeld, in de praktijk worden ingebed en geëvalueerd, die ouderen helpt om met dit verlies om te gaan. Binnen deze online service zal een virtuele agent ouderen uitleg geven, oefeningen aanbieden, en de mogelijkheid geven om te reflecteren op het leven met de overleden persoon. De service wordt online aangeboden, maar kan ook worden gecombineerd met bezoeken aan een ‘echte’ hulpverlener. Het project zal lopen van februari 2020 tot en met januari 2023 en is gesubsidieerd door de AAL Programma en ZonMW.
SmartWork – Een slimme werkomgeving voor de oudere medewerker
In het SmartWork project (H2020) wordt een kunstmatig intelligent systeem gebouwd dat het actief en gezond ouder worden stimuleert voor oudere kantoor medewerkers. Het doel is om werknemers in de late fase van hun carrière te ondersteunen door bij te houden hoe het gaat met hun gezondheid, cognitie en emotionele status, en hiervoor ondersteuning aan te bieden.
HOLOBALANCE – Hologram coaching platform
In het HOLOBALANCE project (Horizon 2020) ontwikkelen en valideren we een nieuw gepersonaliseerd hologram coaching platform voor virtuele coaching, motivatie en zelfredzaamheid van ouderen met een evenwichtsstoornis.
Council of Coaches – Virtuele advies raad
In Council of Coaches is er een virtuele advies raad, bestaande uit een groep van coaches, die de gebruiker adviseert over gezondheid en welzijn. De individuele coaches hebben allen hun eigen expertise, persoonlijkheid en manier van coachen. Neem deel aan een gesprek en werk aan je gezondheid!
Neem contact op
Hermie studeerde Biomedische Technologie aan de Universiteit Twente en werd aansluitend hoofd van de onderzoeksgroep bij Roessingh, Centrum voor Revalidatie. In 1990 was hij mede oprichter en eerste directeur van RRD. Hij deed zijn promotieonderzoek op het gebied van oppervlakte EMG, werd hoogleraar Neuromuscular Control (2001) en later (2010) hoogleraar Telemedicine. Momenteel begeleidt hij 11 promovendi; 39 promovendi eindigden al succesvol onder zijn (mede) toezicht.
Hermie is (mede) auteur van meer dan 500 wetenschappelijke publicaties; zijn werk werd meer dan 18.500 keer geciteerd (H-index 61). Hij coördineerde 3 Europese projecten, waaronder het Seniam project, coordineert nu 2 Europese projecten (Council of Coaches en Frail) en het NWO commit project EDIC en nam deel aan meer dan 25 andere Europese projecten.
Huidige functies zijn: boegbeeld strategisch UTwente onderzoeksprogramma “Personalised eHealth Technology” , hoofdredacteur JBMR, bestuurslid, mede-oprichter VitaalTwente, voormalig president en fellow van ISEK.
Link naar Google Scholar
Harm is senior onderzoeker bij RRD en verantwoordelijk voor de onderzoekslijn over “Mens-Machine Interactie voor Persoonlijke Zorg”. Harm heeft een BSc opleiding in technische informatica en een MSc opleiding in human media interaction afgerond aan de Universiteit Twente. In 2014 heeft Harm de doctors titel gekregen voor zijn proefschrift “Smart Tailoring of Real-Time Physical Activity Coaching Systems”. Harm heeft in verschillende Europese en nationale onderzoeksprojecten gewerkt (FP6: AMIDA, FP7: eWALL, AAL: IS-ACTIVE). Zijn onderzoek richt zich op het ontwikkelen en evalueren van innovatieve technologie om de interactie tussen mens en machine te verbeteren in zorgdiensten, gebruik makend van kunstmatige intelligentie.
Publicaties:
op den Akker H, Cabrita M, op den Akker HJA, Jones VM, Hermens HJ (2015). Tailored motivational message generation: A model and practical framework for real-time physical activity coaching. Journal of Biomedical Informatics, 55, 104–115. https://doi.org/10.1016/j.jbi.2015.03.005
op den Akker H, Jones VM, Hermens HJ (2014). Tailoring real-time physical activity coaching systems: a literature survey and model. User Modeling and User-Adapted Interaction, Special Issue Personal Behaviour Changes, 24(5), 351–392. https://doi.org/10.1007/s11257-014-9146-y
op den Akker H, Tabak M, Marin-Perianu M, Huis in ’t Veld MHA, Jones VM, Hofs DHW (2012), et al. Development and Evaluation of a Sensor-Based System for Remote Monitoring and Treatment of Chronic Diseases – the Continuous Care & Coaching Platform. In: Proceedings of the Sixth International Symposium on e-Health Services and Technologies (EHST 2012). Geneva, Switzerland, 19–27.
op den Akker H, Jones VM, Hermens HJ (2010). Predicting Feedback Compliance in a Teletreatment Application. In: Proceedings of ISABEL 2010: the 3rd International Symposium on Applied Sciences in Biomedical and Communication Technologies. Rome, Italy.
op den Akker H. Smart Tailoring of Real-Time Physical Activity Coaching Systems (PhD Thesis). University of Twente; 2014
Link naar ORCID profiel: http://orcid.org/0000-0001-6312-6063