Meten is weten: Twente loopt voorop in de ontwikkeling van meetsystemen voor hardlopers

Persbericht

Datum: 10 september 2020

 

Meten is weten: Twente loopt voorop in de ontwikkeling van meetsystemen voor hardlopers

Runner Assist demo bij de Singelloop Enschede

Komende zondag (13 September) gaan Xsens, TRIMM, Roessingh Research and Development en SensoRun tijdens de Singelloop Enschede voor het eerst een nieuwe app demonstreren met een feedback systeem voor hardlopers. Het doel van de app is zowel om blessures te voorkomen en om prestaties te verbeteren middels real time feedback.

Dit is de eerste keer dat de zogenaamde Runner Assist app wordt gebruikt in een hardloopwedstrijd na een uitgebreide testperiode in het laboratorium van Roessingh Research and Development. De Runner Assist app in onderdeel van het Runner Assist systeem. Dit systeem bestaat uit drie miniatuur Xsens DOT bewegingssensoren die draadloos verbonden zijn met de smartphone van de loper en de Runner Assist app waar de data wordt geïnterpreteerd en gepresenteerd aan de loper. De bewegingssensoren bepalen belangrijke kenmerken van de looptechniek van de loper en waarden die de belasting op het lichaam weergeven. Een deel van de dataverwerking vindt plaats in “the cloud” op servers van TRIMM.

Tijdens de Singelloop zullen 12 lopers uitgerust worden met een eerste versie van het Runner Assist systeem en wordt gekeken hoe de techniek van de loper verandert gedurende de 8 kilometer en hoe de belasting op het lichaam verandert. Op basis van deze data krijgen de lopers krijgen real time feedback in de Runner Assist app.

Het Runner Assist systeem wordt ontwikkeld door de Twentse partijen, Xsens, TRIMM, Roessingh Research and Development en SensoRun binnen het door de Provincie Overijssel ondersteunde EFRO Runner Assist project.

————————————————————————————————————————————-

Voor de redactie:

Voor meer informatie over het Runner Assist project:

 

Marit Zandbergen, onderzoeker RRD:  m.zandbergen@rrd.nl

Jasper Reenalda, onderzoeker RRD:  j.reenalda@rrd.nl

 

Over Roessingh Research and Development

Roessingh Research and Development (RRD) is een groot wetenschappelijk onderzoeksinstituut, gericht op revalidatietechnologie en eHealth. RRD werkt nauw samen met Roessingh, Centrum voor Revalidatie en de Universiteit Twente op het gebied van revalidatietechnologie en eHealth, maar ook met (internationale) partners.

Meer informatie: www.rrd.nl