RRD is op 14 oktober te zien in het programma De Kennis van Nu: Nieuwe behandelingen bij beroertes

.

Jaarlijks worden in Nederland 41.000 mensen getroffen door een beroerte, de gevolgen daarvan zijn enorm. Beroertes zijn de tweede doodsoorzaak bij vrouwen en de derde bij mannen in Nederland. Ze zijn tevens de belangrijkste veroorzaker van invaliditeit. Wetenschappers en medici werken hard om de ernstige gevolgen van beroertes te beperken.

De Kennis van Nu, laat drie nieuwe behandelingen zien die tot hoopgevende resultaten leiden.

Het Academisch Medisch Centrum is één van de 17 ziekenhuizen waar sinds kort een nieuwe techniek wordt ingezet, waarbij de bloedprop die de bloeddoorstroming in de hersenen belemmert uit de hersenen wordt verwijderd. Belangrijk voor een succesvolle ingreep is snelheid en staat er een ploeg specialisten 24 uur per dag klaar om beroertes te behandelen. Hoe eerder je in het ziekenhuis bent, hoe minder schade er door het zuurstoftekort ontstaat. De slogan is dan ook: Tijd is brein.

In revalidatiecentrum De Trappenberg in Huizen wordt met fysiotherapie geprobeerd mensen weer te leren lopen. Het revalideren na een beroerte is vaak een moeizame weg en elektrische stimulatie van de beenspieren kan het brein helpen in de aansturing.

In Enschede, bij Revalidatiecentrum Roessingh, kiezen we voor een andere behandelwijze. Hier wordt getracht het lichaam aan te passen aan wat de hersenen nog wel kunnen. Dat gebeurt door spierwerking van de cliënt met 3D-apparatuur in kaart te brengen. Wat sturen de hersenen nog uit en tot welke motoriek leidt dat? Uiteindelijk leidt deze wetenschap tot een medische ingreep waarbij pezen op een andere plek op het bot worden vast gezet wat kan leiden tot spectaculaire resultaten.

De Kennis van Nu is het wetenschapsprogramma van de NTR, gepresenteerd door Diederik Jekel en Elisabeth van Nimwegen. Op 28 september vonden de opnames plaats.

Uitzending: woensdag 14 oktober 2015, 19.20 uur op NPO 2

Klik hier voor de website van De Kennis van Nu