In het EFRO-project GABLE wordt een innovatieve robot voor loop- en balanstrainings met de naam ‘Gable’ ontwikkeld. Deze robot is inzetbaar voor de revalidatie van patiënten na een beroerte, ook wel CVA, Cerebrovasculair Accident genoemd. Jaarlijks worden wereldwijd 15 miljoen mensen getroffen door een CVA.

Een deel van deze groep mensen ontvangt na de beroerte intensieve fysiotherapie om de zelfstandigheid te vergroten. Het trainen van lopen en balans vereist vaak direct fysiek contact tussen de revalidant en de fysiotherapeut wat de therapie fysiek intensief maakt.
Gable is een nieuwe generatie robot die in staat is om loop- en balanstraining van CVA-patiënten na een beroerte in al zijn facetten te optimaliseren om een hoge kwaliteit en effectiviteit van deze training te realiseren. Daarnaast vermindert de Gable robot de fysieke arbeid van de fysiotherapeuten tijdens de therapie.

Nieuwsgierig? Klik hier voor een impressie!

In het Gable project werken Gable Systems, ingenieurs- en maakbedrijf NTS-Norma-Mecon en kennisinstituten Roessingh Research and Development en Sint Maartenskliniek samen om de marktintroductie van de innovatieve loop- en balanstraining robot te versnellen.
Het project wordt gesteund en mogelijk gemaakt door de Europese Unie en het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.