Een amputatie, een verlamming, een ongeluk of een beroerte kunnen allemaal hun eigen afwijkingen in looppatronen veroorzaken. Gangbeeldanalyse kan helpen begrijpen waarom iemand loopt zoals hij loopt, en helpen bepalen welke behandeling voor die specifieke persoon het meeste effect zal sorteren.

RRD heeft een eigen gespecialiseerd bewegingslab, waar we met behulp van onder andere 3D- infraroodcamera’s, EMG-apparatuur en force plates metingen doen ten behoeve van wetenschappelijk onderzoek of klinische beslissingen.

Ambulante meetmethode

Daarnaast hebben we een ambulante meetmethode ontwikkeld, waarmee we op elke gewenste locatie de bewegingen van mensen tijdens dagelijkse activiteiten kunnen registreren en analyseren. Met behulp van accelerometers, gyroscopen, magnetometers, EMG, geavanceerde algoritmes en data fusion bepalen we de bewegingen van ledematen en de krachten die tijdens de beweging ontstaan op het lichaam.

Nieuw onderzoeksterrein

Zo kunnen we bewegingsdata van looppatronen met dezelfde kwaliteit volgen als in ons bewegingslab, maar dan op locatie. Deze ambulante meetmethode gaan we bovendien uitbreiden met gegevens over de krachten onder de voetzolen, en in diverse populaties toepassen. Met onze ambulante sensoren openen we een nieuw onderzoeksterrein op het terrein van biomechanica en motor control en verkrijgen we nieuwe kennis over afwijkend gedrag van het motorisch systeem tijdens alledaagse (complexe) activiteiten.

Doelgroepen

We hebben veel ervaring met patiënten na een beroerte, mensen met amputaties en kinderen met spastische spieren als gevolg van hersenaandoeningen. Daarnaast richten we ons steeds meer ook op andere groepen zoals sporters of kwetsbare ouderen. Bij die laatste groep kijken we vooral naar balans in het kader van valpreventie.

Projecten

SensoRun – Blessurepreventie bij hardlopers

RRD heeft als eerste tijdens een marathon continu de beweging van lopers in 3D gemeten. Op basis van die metingen is een systeem in ontwikkeling dat realtime feedback geeft aan de loper over veranderende looptechniek als gevolg van vermoeidheid, met als doel om blessures te voorkomen of sneller te laten herstellen.

Fusion – Ambulante bewegingsanalyse voor fysiotherapie

We hebben ons ambulante meetsysteem geschikt gemaakt voor fysiotherapiepraktijken om diagnoses te kunnen stellen en behandeleffecten te kunnen meten. Het systeem bestaat uit aantal sensoren en een dongel. Via een simpel gebruikersinterface op een tablet krijgt de fysiotherapeut binnen 30 seconden een analyse van de bewegingen van de patiënt.

Neem contact op

Image
Jasper Reenalda
Sr. onderzoeker / bewegingswetenschapper

088 087 5726
Image
Jaap Buurke
Coördinator Revalidatietechnologie

088 087 5731